Ljuskronor och kristallkronor hos Hagelins Antik i Stockholm


 

 Ref. nr Ö028.

 

I denna mycket fina och välgjutna bronsbyst möts inte mindre en tre storheter, Voltaire som avporträtteras av skulptören Houdon i brons gjuten av Barbedienne. Förutom att bara vara en vacker pjäs och tilltala esteten så torde den vara något för den historia och filosofiintresserade kännaren. 


François-Marie Arouet (Voltaire) 1694-1778.

Fransk författare och upplysningsfilosof som var ledamot av franska akademien. Han populariserade Newton och Locke för den franska publiken och var en av sin tids bästa polemiker. Han författade pjäser och romaner som Candide och var genom sin Micromegas tidigt inne på sci-fi. Som filosof har han blivit den som kanske mest av alla personifierar upplysningens ideal med sin skarpa och ofta satiriska drift med kyrkan och andra politiska inrättningar samt hans starka tro på yttrandefrihet. En ofta kontroversiell person som tidvis var tvungen att leva i exil. För oss svenskar är han även känd för sin biografi över Karl XII där många av konungens bevingade ord författades av Voltaire själv. Denna bok anses vara skriven på en sådan föredömlig franska att den användes som läromedel i språket i många arabiska länder fortfarande.


Jean-Antoine Houdon 1741-1824.

Houdon ansågs under sin levnadstid precis som nu som sin tids främsta skulptör och störst erkännande vann han för sina porträtt av tidens kända personer. Hans stil kännetecknas av en elegant ledighet och enkelhet jämfört med de stora barockskulptörerna som förgick honom. Houdons största styrka anses ligga i att han förutom att bara avbilda personen i fråga även lyckades fånga dennes inre. Han var flitigt anlitad under hela sin levnadstid förutom under en kort period under franska revolutionen då man ansåg honom varit för nära Ludwig XVI och dennes hov. Listan av de personer som suttit modell för skulptören kan göras lång och är på inget sett begränsad till Frankrike. Förutom den franska aristokratin kan kända tänkare som Diderot, Rousseau och våran Voltaire nämnas samt de amerikanska presidenterna George Washington och skulptörens personliga vän Benjamin Franklin. Houdons verk går att beskåda på museer runt om i världen som Metropolitan i New York, Louvren i Paris och Hermitaget i St Peterburg.Barbedienne 1838-1952.

F: Barbedienne gjuteriet är ett av världens kändaste bronsgjuterier och grundades i Paris 1838 av F Barbedienne och Aschille Collas. De utvecklade den teknik som kallas reduction mecanique och möjliggjorde att man göt mindre kopior av kända klassiska original. Kopior hade tillverkats tidigare men deras teknologi gjorde dem identiska gällande proportioner. Våran byst av Voltaire är gjord på detta vis. Gjuteriet gjorde dock inte bara förminskningar utan jobbade med sin tids stora skulptörer som Antoine Louise Bayre och Auguste Rodin. Förutom skulpturer gjorde man även föremål som ljusstakar, ljuskronor och beslag samt mycket annat. Gjutningar från Barbedienne återfinns på de flesta stora konstmuseerna runt om i världen.
"Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt"

"I penningfrågor har alla samma religion."
"Konsten att tråka ut är konsten att säga allt."        

"Ju äldre ett missförhållande är, desto mera värderas det."

"Läkare ordinerar mediciner som de vet föga om för att bota sjukdomar som de vet ännu mindre om till människor som de inte vet något alls om."

"Allt är ordnat till det bästa, vi lever i den bästa av världar."
"Ett fyndigt ord bevisar ingenting."      

 "Alla en mans resonemang uppväger inte en kvinnas instinkt."
"Alla människor älskar friheten och tycks sträva efter att krossa den."

 "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."
- Det är ljudet av de kulor man skjuter på Ers Majestät, svarade generalmajoren.

- Bra, sade konungen, detta skall hädanefter bliva min musik!